برنامهنویس سوری، غاص محمد (Ghass Mo) حدود دو سال است که در کردستان عراق به کار توسعه شبکههای بیتکوین مشغول است. محمد میگوید: من برای کار روی پروژههای متن باز مرتبط با صنعت ارز دیجیتال به بیتکوین دستمزد میگیرم. اولین برنامهنویسی که باهاش آشنا شدم، امیر تاکی بود. اون خیلی چیزا بهم یاد داد و همیشه منو حمایت میکرد.
معلوم نیست که چند نفر مثل محمد آنقدر خوش شانس بودهاند که با یک بیتکوینر آشنا شوند و بتوانند در کنار آموزش، استقلال مالی هم داشته باشند.
این موارد معمولا در کشورهای در حال توسعه ناشناخته میمانند. با اینحال، کاملا برای کسانی که بصورت ریموت و دورکاری فعالیت می کنند و کسب درآمد دیجیتالی دارند آشنا هستند. آنها نشان دادهاند که بیتکوین به هدف خودش رسیده و حالا به عنوان یک ارز جهانی و بدون مرز مبادله میشود.
محمد حوالی بیست سالگی به خاطر جنگهای داخلی سوریه مجبور به ترک کشورش شد و بعدها برای حمایت مالی از خانوادهاش به کارگری مهاجر و بدون حساب بانکی تبدیل شد. این داستان ممکن است غمانگیز به نظر برسد ولی محمد با سایر توسعهدهندگانی که حالا اینترنتی کار میکنند، وجه اشتراک زیادی دارد.
محمد مرد ساکتی است، از آن برنامهنویسانی که به سختی غار تنهایی خودشان را ترک میکنند، مگر برای خرید مایحتاج زندگی یا گشت و گذارهای کوتاهی در شهر.
محل کار و زندگیاش اثاثیه کمی دارد ولی روی میز کارش چند لپتاپ، یک مانیتور و همیشه یک فنجان قهوه عربی دیده میشود. او هیچوقت همکاران اینترنتیاش را حضوری ملاقات نکرده و از دورهمیهای بیتکوینی محلی هم خبری ندارد ولی بعد از ظهرها را به یادگیری برنامهنویسی (Rust) و مطالعه کتابهایی مثل (Mastering Bitcoin) میگذراند.
محمد اینطور توضیح میده:
![]()
جنگهای داخلی سوریه و نبود ثبات و آرامش روی من تاثیر گذاشت. گاهی ماهها وقت میزارم تا تکتک کلمات انگلیسی یه دوره آموزشی آنلاین رو ترجمه کنم و اونو یاد بگیرم. کسانی که به مطالعه روی این حوزه علاقه دارن، به تعداد انگشتهای یک دست هم نیستن. محمد
گذران زندگی
مثل همه برنامهنویسان مستقل خاورمیانه که دستمزد خود را به بیتکوین میگیرند، محمد هم بیتکوین هایش را در یک صرافی محلی به پول نقد تبدیل میکند. عبدالرحمان باپیر، یک دانشجوی فارغالتحصیل محلی است که از سال 2017 صرافی (Kurdcoin) را تاسیس کرده و با مشتریانی مثل محمد به روش حواله داد و ستد میکند.
حواله (Hawala) یک شبکه سنتی انتقال پول است که صدها سال قدمت دارد و برای انتقال پول در دنیای اسلامی کاربرد دارد. به لطف همکاری با کسب و کارهای حوالهای، صرافیهای مختلف، بیتکوین را هم به عنوان گزینه دیگری برای پرداخت ارائه میکنند. این روش برای افراد محلی با مهارتهای کامپیوتری مختلف، قابل دسترس است.
باپیر میگوید:
![]()
فیسبوک اصلی ترین منبع برای پیدا کردن مشتریهای جدیده. راه بعد تبلیغات محلیه. ما خودمون کیف پولهای سخت افزاری هم میفروشیم. البته تازه این کار رو شروع کردیم و تا حالا تونستیم 10 تا بفروشیم که در حال افزایشه. باپیر
محمد و کاربران دیگری مثل او میتوانند در شبکههای اجتماعی مثل تلگرام، توییتر یا اینستاگرام به اکانتهای کردکوین (Kurdcoin) پیام دهند. این صرافی 10 کارمند دارد و مشتریها میتوانند پرداخت خود را با بیتکوین انجام دهند و تقریبا در هر بانکی از سوریه گرفته تا کردستان ایران و از طریق حواله پول خود را دریافت کنند. محمد برای کمک به خانوادهاش هم از بیتکوین استفاده میکند.
محمد میگوید:
![]()
بعد از قرنطینههای ویروس کرونا، مرزهای کردستان عراق و روژاوا (بخش کردنشین سوریه) بسته شد. بعضی وقتا انتقال پول مشکله و دستمزد انتقال هم چندین برابر میشه. محمد
باپیر اضافه میکنه با بیتکوینهایی که برنامهنویسانی مثل محمد به بازار محلی میآورند، رونق خوبی به این بازار آمده است.
بازارهای کُردی
باپیر در رابطه با حجم معاملات کردکوین میگوید:
![]()
ما ماههایی داشتیم که حجم معاملات به 10 میلیون دلار میرسید و در بعضی از ماهها هم به 500.000 دلار کاهش داشتیم. باپیر
در ضمن کسب و کار این صرافی بعد از صعود ناگهانی ارزهای دیجیتال در اواخر سال 2017، رو به رشد بوده است.
باپیر در این باره میگوید:
![]()
مشتریهای خیلی زیادی بهمون ملحق شدن. هر روز بین 10 تا 20 مشتری جدید به صرافی ما مراجعه میکنن. بعضی ماهها بیشتر از 1000 مشتری جدید داریم. باپیر
طرفداران ارز دیجیتال این منطقه چند وقتی بود که صرافی دیگری با همین نام را به خاطر فروش توکنهای بی ارزش، رها کرده بودند. بسیاری از کاربران به اندازه محمد خوش شانس نبودند که از راهنمای قابل اعتمادی راه و روش معامله بیتکوین را یاد بگیرند. باپیر میگوید کسانی که از کلاه برداریهای دیجیتالی آسیب مالی دیده اند، دوباره برای معامله بیتکوین به پلتفرم او بازگشته اند.
باپیر میگوید در حال کار با گروهی از وکلا و 10 مشاور دیگر است تا راهی قانونی برای ادامه فعالیت در کردستان ایجاد کند. درست مثل صنعت شاهدانه (ماریجوانا) که در آمریکا در وضعیتی خاکستری و بین قوانین فدرال و ایالتی فعالیت میکند، صنعت بیتکوین کردستان هم با وجود محدودیتهایی که توسط بانک مرکزی عراق ایجاد شده، در شرایطی مبهم فعالیت میکند.
کاربران وفادار
این اتفاق خوبی است که هواداران بیتکوین مثل محمد در بحران کرونا هم مشتری ثابت این صرافی هستند. باپیر میگوید قبل از بحران کرونا بیش از نصف مشتریها از نواحی جنوبی و عرب زبان عراق بودند.
آن ها به بخشهای شمالی عراق (کردستان عراق) میآمدند تا بیتکوین خرید و فروش کنند. حالا با ایجاد محدودیتهای اجتماعی، چنین مبادلاتی به صورت آنلاین انجام میشود. به خاطر شیوع کرونا، انتقال پول بین ارزی از بین رفته و ارزهای ایرانی و سوری در حال فروپاشی هستند.
باپیر درباره تقاضای رو به رشد برای بیتکوین میگوید:
![]()
چند نفر از غرب ایران (بخش های کردنشین) هم به فکر راهاندازی صرافی کردی افتاده اند. بانکداری تو عراق اصلا توسعه یافته نیست و شاید یک نفر از 20 نفر حساب بانکی فعال دارند. تقریبا همه تراکنشهای روزانه با پول نقد انجام میشه و حتی برای خرید خونه هم پول نقد میدن. باپیر
این اقتصاد مبتنی بر پول نقد برای مهاجرانی مثل محمد مناسب است، کسانی که میتوانند سفارشهای کافی بگیرند تا بتوانند نیازهای خود را برطرف کنند و به راحتی در عراق زندگی کنند.
با اینکه وضعیت برق و دسترسی به اینترنت در عراق از شرایطی که سوریه دارد بسیار بهتر است، ولی با اینحال محمد نمیتواند یک پایگاه داده محلی داشته باشد یا از آن استفاده کند.
محمد میگوید:
![]()
من به منابع خارجی تکیه میکنم. برای اینکه بتونم از خانوادم حمایت مالی کنم مجبور شدم چند تا کار نیمه وقت به عنوان طراح گرافیک و برنامهنویس تحت وب قبول کنم. من تا حالا 10 دوره آموزشی تو (Edx) و چهار دوره تو (Udemy) رو گذروندم و درباره برنامهنویسی و بیتکوین بیشتر از 10 تا کتاب خوندم. محمد
او میگوید یادگیری مسائل بیتکوین در دو سال گذشته به طرز قابل توجه زندگی او را تغییر داده: وقتی برای اولین بار فهمیدم میتونم با استفاده بیتکوین غذا و چیزای دیگه بخرم، خیلی حس خوبی داشتم.
نظر شما